De traditie van het eieren verstoppen en deze (eventueel) opeten rond Pasen, is afkomstig uit de katholieke traditie. Gedurende de vastenperiode mochten katholieken geen vlees en eieren eten. Deze periode duurde van Aswoensdag tot Pasen. Als de vastentijd voorbij was, at men de eieren op die men nog had en eetbaar waren. Eieren die niet meer eetbaar waren, gebruikte men vervolgens om deze te beschilderen en/of te verstoppen.
Het protestantisme: de paashaas als eieren bezorger
De paashaas deed volgens onderzoekers zijn intrede in de tijd van de Reformatie in de Duitse gebieden van het Heilige Roomse Rijk. De protestanten namen afscheid van de katholieke legende van de vliegende kerkklokken en kozen voor de paashaas als het diertje dat de eieren bezorgde.
Waarom voor de paashaas werd gekozen is niet geheel duidelijk. Maar achter de keuze voor dit dier zat zeker een pedagogisch motief. De paashaas bracht namelijk alleen eieren naar kinderen die zich lief en netjes hadden gedragen. Stoute kinderen kregen geen ei! Vanuit Duitsland waaide de traditie van de paashaas vermoedelijk begin negentiende eeuw over naar Nederland. (Bron: Historiek.net)
De eerste chocolade paaseieren werden gemaakt in Frankrijk, in de 18de eeuw, en waren uitgeblazen kippeneieren die gevuld werden met chocolade. Bij chique chocolatiers vind je deze eieren nog steeds. Daarna volgden eerst volle chocolade eitjes, en daarna ook de holle. (bron: Quest.nl)
Wat een mooie symboliek allemaal toch? En nu eten we paaseieren in alle vormen en maten! Om Pasen voor iedereen speciaal te maken zijn onze verrukkelijke en zeer smaakvolle, gevulde Paaseieren er weer. Uiteraard in de opties vegan, gluten-, en lactosevrij. Tijdelijk verkrijgbaar, dus sla je slag!